Wij zijn open tot 17:00 CET
Recept: Kabeljauw met knapperig laagje en rode pesto!

Recept: Kabeljauw met knapperig laagje en rode pesto!

En toen had ik ineens een sous-vide apparaat op het aanrecht staan. Superleuk maar ook een uitdaging. Welke gerechten maak je ermee en hoe doe je dat precies? Allemaal vragen waar ik tegen aanliep en die ik eerst wilde uitzoeken. Ik ben nou eenmaal van het inlezen voordat ik aan iets begin. In mijn vorige blogpost heb je kunnen lezen over mijn ontdekkingstocht. Vandaag vertel ik over de apparatuur die ik gebruik en heb ik een fijn recept voor kabeljauw met knapperig laagje en rode pesto voor je.

Mijn sous-vide apparatuur

Een sous-vide stick die in een open pan of bak hangt kan ik met onze nieuwsgierige katten niet hebben. Gelukkig zijn er ook gesloten systemen met koele wanden. Ik heb de Byzoo Sous Vide SV02. Kort door de bocht is dit een waterbak van 9 liter afgedekt met een glazen deksel. De temperatuur van het water is via een duidelijk display aan de voorzijde tot op 0,1ºC nauwkeurig te regelen. Ik heb dit met een kernthermometer gecheckt en inderdaad, het water heeft exact de gewenste temperatuur. De temperatuur is instelbaar van 40º-90ºC en de tijdsduur gaat tot 72 uur.

De wanden van de Byzoo SV02 blijven koel maar de glasplaat in de deksel wordt toch wel flink warm. Ter isolatie leg ik er een dubbelgevouwen theedoek op, werkt prima. Door de condens van het warme water kan je toch niet in de waterbak kijken. Tijdens het opwarmen maakt het apparaat een zacht geluid, eenmaal op temperatuur is ie muisstil. De te bereiden gerechten verpak ik in vacuümzakken die ik vacuüm trek met de Byzoo Vacuum Sealer Mini VS03. Bij de sealer krijg je 50 zakken meegeleverd. Sous-vide apparatuur duur? Niet als je de apparatuur van Byzoo gebruikt.

Hoe bevalt de apparatuur mij

Inmiddels heb ik onder meer crème brûlée gemaakt, biefstuk gegaard, vis bereid en tutti frutti gestoofd. Ik heb even moeten wennen aan het principe maar vind het een ideale manier van koken. Neem bijvoorbeeld de kabeljauw van vandaag. Vis bakken vind ik nog weleens lastig. Is de pan maar iets te heet dan stollen de eiwitten te snel en krijg je van die witte uitlopers. Met de gereguleerde temperatuur van de sou-vide heb je daar geen last van. Ook gebeurt het hier nog weleens dat Michel belt dat het later wordt voor hij thuis is. Tja, dan kan ik of wachten op hem of alvast gaan eten en zijn portie later opwarmen. De sous-vide gegaarde kabeljauw kan ik rustig langer in het water laten liggen en op het moment dat hij thuiskomt verder afmaken. Ik vind dat dus echt ideaal. Het recept voor de kabeljauw met knapperig laagje en rode pesto komt uit Het sous-vide kookboek dat ik gebruikte bij het inlezen in sous-vide koken.

Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

 • 2 kabeljauwhaasjes, kamertemperatuur
 • 4 plakjes/klontjes roomboter
 • 2 schijfjes citroen
 • 25 gr panko
 • 1 eetlepel rode pesto
 • 2 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
 • gedroogde basilicum
 • olijfolie
 • zout, peper

Aan de slag

 1. Vul het sous-vide apparaat met water en verwarm voor op 55ºC
 2. Bestrooi de kabeljauwhaasje met wat zout en peper, leg op elk stukje een schijfjes citroen en aan weerszijden daarvan een plakje/klontje roomboter. Verpak de filets in vacuümzakken en leg 25 minuten in het voorverwarmde sous-vide apparaat.
 3. Meng ondertussen de panka met de rode pesto, gesneden zongedroogde tomaatjes, wat gedroogde basilicum en een scheutje olie tot een egaal mengsel. Gebruik hierbij gerust je handen zodat je de pesto mooi  verdeeld.
 4. Neem de visfilet uit de verpakkingen en leg in een ovenschaal. Doe de citroenschijfjes weg en bestrooi de vis met de gekruide panko. Druppel er eventueel nog wat extra olijfolie over en plaats enkele minuten onder een gloeiend hete grill. Serveer de kabeljauw met rode pesto en een knapperig laagje direct.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Voor de rode pesto gebruikte ik Pesto Arrabbiata van AH. Dit is een vegetarische pesto die lekker pittig is door de toegevoegde chilipeper.
 2. Lekker met een groene salade met avocado, walnoten, komkommer, tomaatjes en walnootolie erbij.
 3. Heb je geen sous-vide apparaat: bak de kabeljauw dan gewoon in een pan en druppel er vlak voordat je de gekruide panko er over verdeeld met wat citroensap. Eventueel kan je de vis ook garen in de oven.
 4. Let jij bij het kopen van vis op het MSC of ASC-logo? In mijn blogpost over duurzame vis leg ik uit wat de logo's betekenen.

Laat een reactie achter


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »